brengt wendbaarheid en betrouwbaarheid in bedrijfsprocessen

RPA neemt een vlucht, óók in de luchtvaart

09-11-2020 - Philippe Brouwers

Dat de luchtvaartindustrie wereldwijd hard geraakt is door COVID-19 is duidelijk. Niet alleen het aantal vluchten nam drastisch af, ook de aandelenkoersen doken zwaar in het rood. Grote luchtvaartmaatschappijen zoals British Airways, AirFrance-KLM en Lufthansa zagen hun beurswaarde meer dan halveren. Zonder steun van de nationale overheden is er bijna geen bestaansrecht meer. De meeste mensen weten niet van de chaos die zich achter de schermen ontvouwde. Volgens adviesbureau Forrester heeft een grote luchtvaartmaatschappij in de Verenigde Staten in de eerste weken van de pandemie meer dan 120.000 annuleringsverzoeken ontvangen. En dat is de afgelopen maanden alsmaar verder opgelopen. 

Rekensom

Voor de backoffice van deze organisatie een complete nachtmerrie om elk verzoek met een verwerkingsduur van 4 á 5 minuten af te handelen. Een simpele rekensom leert dat er minimaal 8.000 manuren nodig zijn om de eerste weken door te komen. Dan spreek je al gauw over 200 fulltime medewerkers met alle kosten van dien. En dat is niet het enige dat telt. Klanten willen hun geld snel terugzien. De factor tijd was dus ook van essentieel belang. Om de stortvloed van annuleringen aan te pakken, schakelde de luchtvaartmaatschappij over op geavanceerde technologie: robotic proces automation (RPA). De luchtvaartmaatschappij liet in slechts één week een RPA-bot bouwen. Deze “bot” was in staat om dagelijks 6.400 van de annuleringsverzoeken (80%) van de luchtvaartmaatschappij af te handelen. Naast het snel kunnen opvolgen van klantverzoeken werd zo ook een aanzienlijke kostenbesparing gerealiseerd. De RPA-bot werkt gemiddeld gezien tegen nog geen 10% van de loonkosten van een medeweker.

Robotic Proces Automation

Veel bedrijven hebben wellicht nog nooit van RPA gehoord. Dat komt omdat het pas recent een grote vlucht aan het nemen is. En het accepteren van nieuwe technologie kost altijd tijd. RPA is het gebruik van computers, of “bots”, om werk uit te voeren dat de medewerker normaal gesproken zou doen. Een RPA-bot kan documenten lezen en “begrijpen”, gegevensinvoer uitvoeren en items zoals facturen verwerken. Met RPA besparen bedrijven geld en worden processen efficiënter en effectiever ingericht. Computers maken bovendien geen fouten. Ze raken nooit vermoeid, afgeleid of ongemotiveerd. Medewerkers houden van RPA omdat het betekent dat ze geen alledaagse routinematige taken meer hoeven uit te voeren. In plaats daarvan kunnen ze zich richten op zinvoller werk, zoals bijvoorbeeld het regisseren van processen en klantinteractie.

Artikel luchtvaart

"Snel in de lucht en ook op de grond"

belangrijkste winstpunten

1. RPA razendsnel toegepast

2. Kwalitatief hoogstaande verwerking

3. Tegen veel lagere kosten

Snelheid is geboden

Hoe kon de luchtvaartmaatschappij zo snel komen tot een implementatie? De moderne RPA-technologie betekent niet dat bestaande systemen moeten worden vervangen. Het werkt bovenop de bestaande software. Dat maakt het veel gemakkelijker, sneller en goedkoper voor bedrijven om het te integreren. Praktisch elk beroep in de wereld heeft te maken met repetitieve en routinematige taken. In bijna elk geval kan een computer deze taken veel beter uitvoeren. De mogelijkheden van RPA zijn daarmee zeer talrijk. Het hoeft dus niet te verbazen dat steeds meer bedrijven RPA inzetten.

meer weten?

Neem contact met ons op en we vertellen je graag meer over de unieke mogelijkheden van RPA.

Disclaimer: artikel mede tot stand gekomen met informatie van onderzoeksbureau Forrester.