brengt wendbaarheid en betrouwbaarheid in bedrijfsprocessen
De landbouw floreert door RPA
25-11-2020 - Philippe Brouwers
Nederland boert goed als 2e grootste exporteur van landbouwproducten. En dat als land wat qua inwoners omvang op de 131e plaatst staat op de wereldkaart. Al decennia doen Nederlandse bedrijven het wereldwijd uitstekend, maar hoe doen ze dat eigenlijk in een omgeving die steeds competitiever wordt? En waar landen protectionistische maatregelen nemen om de eigen producten te bevoordelen? De meeste mensen zullen niet gelijk het beeld hebben dat een boerenbedrijf veelal high tech is. Tegenwoordig is een boer echter verworden tot een landbouw (proces) engineer die ondersteund door technische innovaties de hele keten van zaadveredeling tot aflevering bij de consument bestuurd.
Stilstand is achteruitgang
De landbouw industrie is voortdurend in beweging. Om te kunnen overleven in een sterk concurrerende omgeving moeten landbouwbedrijven hun bedrijfsprocessen continu transformeren om de productie en de productiviteit te verhogen. Samen met andere innovaties zal het automatiseren van bedrijfsprocessen de landbouwsector een groter concurrentievoordeel opleveren. Efficiency, schaalbaarheid en proactief risicomanagement zijn key in het kostenefficiënt en -effectief beleveren van de eindklant. De arbeidsproductiviteit in de landbouw groeit al jaren harder dan de gehele economie. In tien jaar tijd is de productiviteit met gemiddeld 3 procent per jaar toegenomen, terwijl deze in Nederland met gemiddeld 1 procent steeg.
Een combinatie van digitale oplossingen
Door middel van de inzet van fysieke robots, drones, aangesloten machines, procesautomatisering, predictive analysis en sensoren wordt de schaalbaarheid, voorspelbaarheid en efficiënte van menselijke handelingen aanzienlijk vergroot. Predictive analysis wordt gebruikt bij het maken van betere beslissingen alsmede het besparen van energie. Maar ook bij de verhoging van de efficiëntie en het optimaliseren van de toepassing van pesticiden. Met geautomatiseerde gewas voorspelling worden gegevens van planten verzameld voor het verbeteren van onderzoek en ontwikkeling. Procesautomatisering wordt ingezet voor zowel het (just in time) inkoopproces als voor de geautomatiseerde verwerking van inkomende en uitgaande facturen. En tevens voor het verzamelen van data voor gewas optimalisatie en het inzetten van de drones.
"De boer op met RPA technologie"
belangrijkste winstpunten
1. RPA de basis van innovatie en groei
2. Digitale samenwerking toepassingen
3. Effectief, schaalbaar en proactief
Nog meer mogelijkheden met RPA
Door de procesketen verder inzichtelijk te maken voor de consument worden nu al marktplaatsen gecreëerd waardoor je meerdere stappen in de keten kan overslaan. RPA zal de nodige waarde gaan toevoegen in deze ontwikkeling door informatie te ontsluiten, samen te voegen, te presenteren en te interpreteren. Op deze manier kan Nederland haar wereldpositie blijven behouden en blijven voorzien in de groeiende vraag naar voedsel.
De belangrijkste drijfveer voor RPA-projecten is het vermogen om de proceskwaliteit, snelheid en productiviteit te verbeteren. Wat te verwachten valt is dat door economische druk, zoals nu bijvoorbeeld door COVID-19, investeringen aanzienlijk worden teruggeschroefd. Volgens het gerenommeerde onderzoeksbureau Gartner zijn de RPA-groeiverwachtingen echter nog steeds hooggespannen. Ondernemingen kunnen snel vooruitgang boeken met hun digitale optimalisatie-initiatieven door te investeren in RPA. De business case blijft onverminderd positief. Voor 2021 wordt een wereldwijde groei van rond de 20% verwacht waarmee een omzet gemoeid is van ruim 1.5 miljard euro.
Alle reden om het serieus te overwegen en de voorsprong in de (agrarische) markt te behouden, nietwaar?
meer weten?
Neem contact met ons op en we vertellen je graag meer over de unieke mogelijkheden van RPA.